Koden

Beskrivning

Material: Kortlek, timer, schackbräde, pjäser och smarta elever.

Arbetsgång:

  1. Vi började med att brainstorma ideér. Redan under det första tillfället kom en i vår grupp på en idé; vi provade den ideén men när vi sedan läste reglerna så visade det sig att vi behövde tänka om. Det vi missat var att korten skulle vara ihopsamlade; alltså, inte utlagda på bordet utan blandade på ett visst sätt.
  2. Lösningen som vi sedan kom fram till var att man skulle ha en viss ordning på pjäs, lodrät och vågrät. Vi lyckades lösa det med fyra färger, vilket vi såklart ville få ner.
  3. En person som hade missat det första mötet fick höra våra tankar och ideér, och då kom han på ett sätt att få ner antalet färger till tre. Vi jobbade med den lösningen och lärde alla den. När vi blev säkra på hur vi skulle lösa det, och få iallafall åtta poäng, jobbade vi med att få ner det ytterligare en färg.
  4. Vi använde oss nu av en viss ordning, plus – och minus – metoden, bygga koden med “värdeordning” på korten, vända på korten det gäller när det sker en stor förändring och att färgen på korten beror på pjäsens färg.
  5. Efter att ha byggt på lösningarna ytterligare och lärt ut den till alla i gruppen, så har vi nu fått ner det till endast två färger. Vårt mål är såklart fortfarande att få ner det till en färg, men just nu ligger vårt fokus på att alla i gruppen ska vara säkra och förstå vår kod.

Vi har testat vår metod flera gånger, fler än vi kan räkna, och vår kod har förbättrats vid varje tillfälle. Vårt sätt att komma på koden har varit att vi har lärt oss genom att testa och sedan försöka lösa de problem vi stöter på under arbetsgången/per kodning. Vi har därför testat olika svårighetsgrader och när vi har upptäckt ett möjligt problem så har vi löst det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s